Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Update Catootje

Update Catootje

7/4/2011 - Testuitslagen

Woensdagmiddag hebben Lauran en ik een prettig en verhelderend gesprek gehad met de psychologe en groepsleider van Catootjes groep op de Paddenstoel. Elke jaar wordt Catootje uitgebreid getest en geobserveerd om zo haar ontwikkeling nauwkeurig te volgen. Met een leeftijd van 4 jaar en 6 maanden heeft ze een ontwikkelingsleeftijd van 25 maanden. Dat gaat samen met een ratio IQ van 49. Catootje heeft zich de afgelopen jaren per (iets meer dan een) jaar ongeveer 6 maanden ontwikkeld. De verwachting is dat ze deze ontwikkeling niet zal blijven vasthouden, maar dat het op den duur zal stagneren. Het zou kunnen dat ze op de leeftijd van 12 een ontwikkelingsleeftijd van 6 heeft, maar dat zou ook 4 kunnen zijn. Catootje ontwikkelt zich op verschillende vlakken niet gelijk. Zo zit ze met taalbegrip op een leeftijd van 2,8 jaar (32 maanden)  terwijl ze op taalgebruik rond de 21 maanden zit. Met haar grove en fijne motoriek zit ze tussen de 24 en 27 maanden, sociaal tussen de 18 en 27 maanden (hierin is ze niet vooruit gegaan) en de zelfstandigheid rond de 27 maanden.  Met deze ontwikkeling is vastgesteld dat Catootje een meisje is met een matig verstandelijke beperking. Voorheen werd er altijd gesproken over een ontwikkelingsachterstand en ik ben blij dat ik het beestje eindelijk bij de naam kan noemen.

Tijdens de test is nu ook duidelijker naar voor gekomen hoe ongeconcentreerd catootje is. Alle testen moesten over drie keer uitgespreid worden. Dat maken ze eigenlijk nooit mee (en er loopt daar wat rond, geloof me…!). Ik vond het prettig dit bevestigd te krijgen, dit is namelijk waardoor we aan het eind van de dag soms best moe zijn…

 

Catootje lijkt volgens de therapeuten in eerste instantie een meisje met behoorlijk wat mogelijkheden, maar bij nadere kennismaking lijkt het toch allemaal wat complexer te zijn. Ze verwoordden tijdens het gesprek een aantal punten waar ik zelf ook regelmatig vraagtekens bij heb. Dit is zo moeilijk uit te leggen omdat het vage tegenstrijdigheden zijn die pas opvallen als je haar goed observeert. Het leidt er  in ieder geval toe dat ze een oog test gaan doen. Catootje ziet kleine details vaak erg goed, maar ze (we/ik) twijfelen soms over haar visus. Maar belangrijker, en misschien daarmee samenhangend, gaan ze haar testen op sensorische-integratie. Het is mogelijk dat ze een afwijkende prikkelverwerking heeft. Dat houd in dat ze prikkels anders kan ervaren dan dat anderen dat doen. Dingen die daarmee te maken zouden kunnen hebben die erg kenmerkend voor Catootje zijn:

- hoge pijngrens

- uitermate beweeglijk

- niet goed in staat zijn om te spelen

- ongeconcentreerd

- onstabiel

- vaak vallen

Enz. enz.  enz. Voor meer informatie zie: www.sensomotorische-integratie.nl.

Voor ons was dat een verrassende nieuwe wending. We dachten eigenlijk wel dat alles wat ze heeft te maken heeft met haar chromosoom afwijking, de craniosynostose of ADHD. Mocht ze positief uit deze test komen, dan zou dat betekenen dat er veel gerichtere therapie gegeven kan worden. Nu krijgt ze op de Paddenstoel logopedie, fysiotherapie en speltherapie.

 

Op de groep hebben ze als doelstelling Catootje over een half jaar zindelijk te hebben en ze 3 werkjes (puzzel, kralenplankje enz. ) zelfstandig achter elkaar kan maken. Ik ben benieuwd. Volgend schooljaar zal ze zeker nog op de Paddenstoel blijven, en het jaar daarna (als ze zes wordt) zal er eventueel gekeken worden naar een ZMLK school.

En dan Catootje zelf natuurlijk. Het gaat erg goed met haar. Ze heeft het nooit meer over hoofdpijn, ze is erg vrolijk en geniet van de vrijheid die het lekkere weer haar bied. Zelf jasje aandoen en naar buiten! Het litteken ziet er prachtig uit, een smal streepje wat je bijna niet meer ziet.

Maar ja, dat lijkt allemaal alweer erg lang geleden, we zijn alweer met allerlei andere dingen bezig. Over een paar weken naar de KNO arts, moet ze waarschijnlijk weer buisjes, maar dat ga ik dus even NIET doen. 8 Narcoses in een jaar vind ik te veel. Dat zien we later wel weer.

Post A Comment!

<- Last Page :: Next Page ->

About Me

De komende tijd moet Catootje heel wat onderzoeken ondergaan. Op deze manier houden we een dagboek bij en kunnen we familie en vrienden up to date houden over alle ontwikkelingen rondom Catootje.

Links

• Home
• View my profile
• Archives
• Email Me